Ürün sepetinize eklendi.
Seçilen ürün zaten sepetinizde mevcut.
18/12/2024
Atık Su Tesislerinde Gaz Algılama

Çalışanlarınızın Karşılaştığı Riskleri Anlayın
Bir su veya atık su arıtma tesisinde bir güvenlik uzmanı olarak, işçileri tehlikeli gazlar da dahil olmak üzere tehlikelerden korumak sizin görevinizdir. İşçiler kayma ve tökezlemelerin yol açtığı tehlikelerin büyük olasılıkla farkındadır, ancak gaz tehlikeleri çoğu zaman gözden kaçar. Bununla birlikte, bir su veya atık su arıtma tesisindeki gaz tehlikeleri bir ölüm kalım meselesi olabilir.

Gaz tehlikesi hem tesis içinde hem de tesis yakınlarında bulunanlar için geçerlidir. Çalışanlar daha çok baca girişleri, atık çamur, kimyasal tankları ve benzeri maddelerin yakınlarında oldukları zaman riskte olurlar.

Bir çok ölümcül kazanın raporuna göre, ölümle sonuçlanan kazaların %60’ında daha çok gaz sızıntısı yada açığa çıkması sonucu zehirlenen çalışanları kurtarmak için olay mahaline gidenlerin vefatıyla sonuçlandığını göstermektedir.

Bu tip kazaların önlenmesi için sahada çalışan herkesin bu tip gaz dedektörlerini kullanması gerekmektedir.

Tehlikeyi Bilin
Çalışanlarınızı güvende tutmak için, karşılaşma olasılıkları olan gaz tehlikesini de önceden belirlemeniz gerekmektedir.
Bir çok arıtma tesisinde sabit gaz analizörleri çeşitli yerlere konuşlandırılmış olarak kullanılmaktadır. Bu büyük kapsamda işe yaramaktadır ancak hiç bir zaman özel bölgelerde çalışanların maruz kalacağı gaz tehlikesi için uygun değildir. Gaz uçucu olduğu için belirli bir yerde toplanabilir ve zehirleyici olabilir. Bu yüzden, tüm çalışanların kişisel gaz dedektörü kullanması gerekmektedir.

Aynı zamanda, tehlikeli gazlara maruz kalacak olan kişiler ve bu gazları sürekli gaz izleme sistemleriyle takip eden kişiler, hangi gazların hangi zararı verebileceğini çok iyi bilmelidir. Gaza maruz kalan çalışanlar, baş dönmesi, mide bulantısı, göz yanması, Boğaz yanması, bilinç kaybı ve daha öte bulgularla karşılaşabilir.

Gazların takip edilmemesi, hangi gaza maruz kalındığının bilinmemesi, kaza anında müdahelenin imkansız olmasına yada faydasız olmasına sebep olabilir.

Gaz Dedektörünün Seçimi: Tek-Gaz ve Multi-Gaz
Çalışanlarınızın güvenliği için sabit dedektörlerin algıladığı gazlar dışında kişisel dedektörlerin seçimini doğru yapmanız gerekmektedir. Çalışanlarınız nerede çalışırsa çalışsın, doğru kişisel gaz dedektörü kullanmaları halinde, tüm gaz tehlikeleri için uyarılacaktır.
Kişisel gaz dedektörleri tekli gaz ve çoklu gaz dedektörü olarak ikiye ayrılır.
Eğer çalışanlarınız, bulunduğu yerde tek bir gaza maruz kalıyorsa, tekli gaz dedektörü yeterli olacaktır. H2S ve CL2 tekli gaz dedektörleri çalışanların en çok kullandığı gaz dedektörleri arasında yer almaktadır. Birden çok gazın açığa çıkma riski olan yerlerde, çalışanların çoklu gaz dedektörü kullanması gerekmektedir. Arıtma tesisleri, atıksu toplama merkezleri ve benzeri bir çok iş yerinde çoklu gaz dedektörü kullanılması gerekmektedir.
Birbirine bağlı olarak çalışan gaz dedektörleri güvenliği bir adım daha öne taşıyarak, bir alarm olması durumunda tüm gaz dedektörü kullanıcılarını uyararak önlem alınmasını sağlamaktadır.

Ekstra Koruma İçin Alan Monitörü Kullanımı
Alan dedektörleri, açık alanda kullanıldıkları gibi, aynı zamanda gaz açığa çıkan bir riskli alan ile güvenli alan arasında da bir nevi bariyer kurmak amacıyla kullanılabilir. Sabit gaz dedektörlerine nazaran, taşınabilir olan alan dedektörleri, bir yere bırakılarak anında güvenlik sağlayabilecek şekilde kullanılabilmektedir.

Bir çok alan dedektörü, sesli ve kalabalık alanlarda kullanıldığı için hem yüksek desibele hem de kolay görülmesi için parlak ışıklı alarm sistemine sahiptir. Bazı alan dedektörleri, Kişisel gaz dedektörleriyle kablosuz haberleşerek, “Boşalt” yada “havalandır” gibi bilgilendirme mesajları atarak herkesin ne yapması gerektiği konusunda bilgi verir. Bu yolla, alan dahilinde bulunan herkese gerekli uyarılar verilerek tehlike bertaraf edilmiş olmaktadır.

Kapalı Alanlarda Gaz Tehlikesi
Pompa istasyonlarından, atıksu bacalarına, kimyasal tanklardan basit çukurlara kadar belirtilen tüm alanlar tehlikelidir. Güvende kalmak için, çalışanlar bu alanlara girmeden önce ve girdikten sonra devamlı olmak kaydıyla gaz dedektörü kullanarak oluşabilecek anlık tehlikelere karşı kendilerini korumalıdırlar.

Kapalı alana girmeden önce kontrol etmek için pompalı bir dedektör kullanılmalıdır. Pompalı cihazlar kullanılırken, her zaman 2x2 kuralı takip edilmelidir. Yani her 30 cm hortumu indirdiğiniz zaman 2 dakika beklemeli ve buna ek olarak 40 saniye daha beklemelisiniz. Bu uygulamayı hem en üst noktada, hem orta noktada hem de dip noktada tekrarlamalısınız. Çünkü gazlar her yükseklikte bulunabilir.

Çalışanlar alana girerken de devamlı olarak gaz izlemeye devam etmelidir çünkü ortamlar her an hızlı bir şekilde değişebilmektedir.

Bir alarm alınması durumunda içeride bulunanlar hızla olay yerini terk etmeli ve tekrar girmeden önce yeteri kadar havalandırıldığından emin olmalıdırlar.

Gaz Algılamanın Ötesinde Güvenlik İhtiyaçları Panik, Hareketsizlik ve Alarm Paylaşımı
Modern gaz dedektörleri, gaz tehlikelerine maruz kalmayı izlemekten fazlasını yapabilir. Ayrıca çalışanları ve amirleri diğer tehlikeli durumlara karşı uyarabilirler.

Bir monitöre yerleştirilmiş bir panik alarm düğmesi, bir çalışanın işleyen bir makinaya yakalanması, başının dönmesi veya başka bir tıbbi acil durumu olması gibi birçok durumda faydalı olabilir. Bir işçi önceden belirlenmiş bir süre boyunca hareket etmediğinde, hareketsizlik alarmı devreye girerek bağlı olduğu kişileri uyarır.

Bazı gaz dedektörler, bir km uzaktaki eşleşilmiş monitörlere veya yüzlerce km uzaktaki bir kontrol odasına anında uyarılar ve gaz okumaları gönderip alabilir. Bu işlev, yalnızca yakındaki ekip arkadaşlarını ve uzaktan güvenlik personelini birinin başının dertte olduğu konusunda uyarmakla kalmaz, aynı zamanda onlara kimin yardıma ihtiyacı olduğunu, nerede olduklarını ve ne tür bir sorun içinde olduklarını da söyler. Bu, mesai ekibinin uygun güvenlik önlemlerini almasını kolaylaştırır.

Yalnız Çalışanları Korumak
Su ve atık su arıtma endüstrisinde yalnız çalışanlar yaygındır. Sahada sayaçları kontrol edebilir, bir pompa istasyonunda veya rezervuarda su kalitesini izleyebilir veya hatta büyük bir tesisin uzak ucunda tek başına çalışabilirler.

Bu çalışanlar tehlikeli bir durumla karşılaştıklarında etrafındakilerden yardım almak için geç kalmış olabilirler. Bu çalışanları korumanın bir yolu da anlık olarak gaz seviyelerini yazılımlar üzerinden izlemektir. Böylece süpervizörler lokasyonda bulunan gaz cihazlarının ilettiği seviyeleri anlık olarak izleyebilirler ve bir alarm olması durumunda hemen müdahele edebilirler.

Gaz tehlikeleri ve çalışan durumuyla ilgili canlı verileri güvenlik bağlantılarına otomatik olarak iletmek için yalnız çalışan işlevi sunan bir gaz dedektörü arayın. Hücresel, uydu, wi-fi ve ağ geçitleri gibi çeşitli bağlantı seçenekleri, çalışanlarınız nerede olursa olsun kapsama alanı sağlar.

Veri kontrolü
Eğer gaz kaçak kayıtlarını manüel olarak takip ederseniz, çok küçük bir işletme olsanız bile bu iş için çok zaman harcıyorsunuz demektir. Manüel raporlamai çalışanların o gün kaydettikleri yada hatırladıkları gaz alarmlarına dayanılarak yapılan kayıtlardır. Yani bu sebepten dolayı güvenilir olmadıkları gibi çoğu zaman da eksik olurlar.

Industrial Scientific istatistiklerine göre, otomatik veri kaydı manüel veri kaydına oranla 5 kat daha fazla veri içeriyor. Böylece faaliyet alanının genel görünümü hakkında daha kesin bir bilgi sahibi olmanıza ve riski önceden görmenize yardımcı olmaktadır.

Aylık ve hatta yıllık raporlara dayanarak çıkarılan gaz tehlikesi profilinde, manüel olarak tutulan kayıtlara oranla çalışma alanının çok daha güvenli olarak işletildiği saptanmıştır.

Anlık gaz alarmları, bir çalışanı anında uyararak ölümcül kazaların önlenmesi için büyük önem taşımaktadır. Bir zararı oluştuktan sonra tetkik etmek yerine, oluşumu sırasında haberdar olup önleminizi hemen almak çok daha faydalı ve insani olabilir değil mi?

Gaz Dedektörünüzün Bakımı
Tüm gaz dedektörleri periyodik olarak bakıma ihtiyaç duymaktadır. Cihazlar günlük olarak Bump Test adı verilen kontrollerden geçmeli ve en az aylık olarak kalibre edilmelidir. Ancak bu şekilde gaz dedektörlerinin düzgün çalıştığından emin olabilir ve işyeri güvenliğini sağlamış olursunuz.

Sisteminizin çalışanlar için gaz dedektörlerini günlük olarak şarj edebileceği şekilde ayarlamış ve yine her gün kontrol edebilecekleri bir rutinde çalıştırdıklarından emin olmanız gerekir. En basit yöntemi bir sabit şarj istasyonu bulunmasıdır. Bu sayede günlük kontroller kolaylıkla yapılır ve ayrıca belirlediğiniz zaman periyodunda otomatik kalibrasyon işlemi de yapılmış olur.

Buna ek olarak, bu istasyonlar çalışanın maruz kaldığı gazlarla ilgili olarak alarmları, maruz kaldıkları süre ve dozu, bakım geçmişini belirterek size en uygun raporlamayı sunmaktadır.

Gaz Dedektörlü Alım Seçenekleri Satın Alma, Kiralama veya Leasing
Hangi monitörlerin size uygun olduğuna karar verdikten sonra bir alım seçeneği belirlemeniz gerekir. Satın alma, kiralama ve leasing en yaygın olanlarıdır.

Gaz algılama ihtiyaçlarınız uzun vadeli ve nispeten istikrarlı olduğunda satın alma ve kiralama idealdir. Monitörlerin bakımını yapabilecek çalışanlarınız varsa, satın almak sizin için doğru olabilir. Monitörlerin bakımını yapacak personeliniz yoksa, kiralama daha iyi ve daha güvenli bir seçenektir. Her iki durumda da, ihtiyacınız olacak gaz dedektörlerini, sensörleri ve aksesuarları seçmek için bir üretici veya distribütör ile birlikte çalışabilirsiniz.

Industrial Scientific iNet® Exchange gibi kiralama programları, diğer seçeneklere göre büyük avantajlar sunar. iNet Exchange ile Industrial Scientific, arıza süresini ortadan kaldırmak ve gaz algılama programınızı basitleştirmek için tüm gaz dedektörü bakım ve onarımını, hatta aletleri arızalanmadan önce değiştirmeyi bile yönetir.

Ekibinizin Eğitimi
Dünyanın en iyi gaz monitörlerine sahip olsanız bile, işçiler bunları nasıl kullanacaklarını bilmiyorlarsa, bunlar etkili olmayacaktır.

Teknoloji gaz algılamayı kolaylaştırırken, çalışanlarınızın kendilerinin ve ekiplerinin güvenliğini sağlamak için eğitilmesi gerekir.

Industrial Scientific'te özel ihtiyaçlarınızı karşılayacak çok sayıda eğitim seçeneği vardır, bunlar arasında: Yüz yüze eğitim, Sanal eğitim, Webinar.
Gaz algılama ihtiyacınız ne olursa olsun, yardım etmek için buradayız.